Interview met nieuw lid werkgroep Breda
Onze werkgroep heeft een nieuw lid en daar zijn we erg blij mee. Er ligt genoeg werk en alle hulp is welkom. We stellen haar graag aan u voor. Tijd voor een korte kennismaking met Sylvana!
Sylvana, welkom. Erg leuk om je erbij te hebben! Kun je jezelf even kort voorstellen?
Ik ben Sylvana Bal, 28 jaar en recent verhuisd van Rotterdam naar Breda en woon nu in de wijk Hoge Vucht. Je kunt mij definiëren als een doorzetter, ik kom namelijk van vmbo af en uiteindelijk afgestudeerd als bestuurskundige. Ik heb HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening + HBO Communicatie gestudeerd aan Avans Breda. Vanuit daar ben ik doorgestroomd naar de universiteit om Bestuurskunde te studeren. Vanuit stages heb ik voornamelijk stage gelopen bij GGz Breburg en de gehandicaptenzorg, waarbij mijn passie ook ligt in het sociaal domein. Daarnaast ben ik vijf jaar geleden tot het geloof gekomen. Ik doe al vanaf mijn 15e allemaal verschillende soorten vrijwilligerswerk, en heb dat toen vijf jaar geleden ook in samenwerking met een christelijke vereniging gedaan. Vanuit deze mooie gesprekken ben ik de Alpha-cursus gaan volgen waar ik voor het geloof heb gekozen.
Mooi! Inmiddels voel je je helemaal thuis binnen de ChristenUnie. Waarom is dit echt jouw partij?
Ik kwam twee jaar geleden voor het eerst in aanraking met de ChristenUnie vanuit mijn christelijke studentenvereniging Ichthus Rotterdam. PerspectieF Rotterdam, de jongerenafdeling kwam langs om een praatje te houden. Na afloop was ik toch wel erg nieuwsgierig en ging ik verder in gesprek. De dagen erna ging ik mij beter inlezen over de ChristenUnie en wist ik al snel dat dit de partij voor mij was, dit resulteerde toen ook in een bestuursfunctie bij PerspectieF Rotterdam. Ik houd namelijk van partijen die kritisch durven te zijn als iets in hun hart niet klopt. Dat doet de ChristenUnie en ik kan me heel erg vinden in waar de partij voor staat. Opkomen voor de mensen die vaak minder goed belicht in de samenleving staan. Juist wij als partij schijnen een licht op deze groepen, denk hierbij aan daklozen, ongedocumenteerden, prostituees, dat zijn juist die mensen waar andere partijen wellicht wegkijken, maar de ChristenUnie niet. Met de bedoeling iets voor ze te veranderen of te verbeteren in ieder geval.
Wat doe je in het dagelijks leven?
Momenteel werk ik parttime bij Mediq, leverancier voor medische hulpmiddelen. En dan werk ik specifiek op de afdeling diabetes als klantenservice medewerker. Dit doe ik in combinatie met mijn bestuursfuncties. Ik zit in mijn tweede termijn als bestuurslid organisatie bij PerspectieF, ChristenUnie jongeren. Ik kon namelijk de verkiezingen en ons lustrumjaar niet aan me voorbij laten gaan! Ter ontspanning vind ik het leuk om te gamen op de PS4. Ik ben ook nog actief bij Ichthus Rotterdam en zit ook in een landelijk Retraitebestuur van Ichthus. We organiseren nu een retraite (toerustingsweekend) die door corona verplaatst is naar april 2021.
En… sinds kort ben je ook lid van onze werkgroep! Vanwaar die stap?
Ik merkte dat ik uiteindelijk best wel spijt heb dat ik de lokale ChristenUnie in Rotterdam niet genoeg heb opgezocht en geen fractievergaderingen heb meegemaakt of een keer een kijkje heb genomen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is namelijk wel de dynamiek die ik leuk vind (en heb hier ook mijn afstudeerscriptie over geschreven: over de manier van vergaderen tijdens gemeenteraadsvergaderingen). Toen mijn verhuizing definitief werd, heb ik dan ook meteen bij ChristenUnie Breda gekeken waar de mogelijkheden waren en was dan ook van harte welkom in de werkgroep. Leuk dat er zoveel verschillende mensen in de groep zitten, waarbij de gezamenlijke liefde voor Breda enorm voelbaar is.
Alsof dat niet genoeg is, ben je nu ook de campagneleider van Breda tijdens de TK2021. Wat hoop je te bereiken in deze rol?
Als campagneleider van Breda hoop ik Breda net wat meer op de kaart te krijgen. Ik wil de grondslag leggen voor de gemeenteraadsverkiezingen, zodat we uiteindelijk gewoon in de gemeenteraad gaan komen. Dat is het doel. We hebben in onze stad echt zoveel onontdekte potentie. Je kunt wel zeggen dat andere partijen omkijken naar mensen, maar je ziet niet altijd het resultaat. Vaak zijn het namelijk mooi verpakte woorden, alleen dit komt vaak niet altijd echt tot actie of daden. We hebben nog steeds armoede in Breda, nog steeds een vrijwilligerstekort, nog steeds werklozen, nog steeds verslaafden en daklozen. Daarin verschillen wij als partij. Wij maken ons hard voor ons hart. Wij zetten daad bij ons woord. Wij doen het niet om stemmen te winnen maar om het voor andere mensen beter te maken. Met één zetel kunnen wij als ChristenUnie Breda al bergen verzetten.
Wat valt je tot nu toe op aan Breda?
Vergeleken met een stad als Rotterdam valt de Brabantse toegankelijkheid mij heel erg op. Elkaar begroeten op straat, eerder helpen bij bijvoorbeeld het in- of uitstappen in de bus. Je kijkt niet langs elkaar heen, maar hier kun je elkaar zien als mens. Op politiek niveau zijn er twee onderwerpen die naar voren springen als ik naar Breda kijk: (verkeers)veiligheid en betaalbare huurwoningen. Verkeersveiligheid is dan ook een onderwerp waar de werkgroep zich ook al goed over heeft ingelezen. Op bepaalde plekken houden automobilisten nog te weinig rekening met fietsen, waarbij er nog te veel verkeersongelukken gebeuren, waarbij Breda (helaas) in de top staat van aantal verkeersongelukken. In fietsstraten behoren fietsen namelijk voorrang te krijgen, maar dit wordt niet altijd gegeven. Ten tweede is Breda een van de meest dichtgetimmerde gemeenten als het aankomt op (sociale) huurwoningen. Ik vind het heel kwalijk dat wij er als stad niet makkelijk kunnen zijn voor kwetsbare mensen die met spoed een woning nodig hebben. Je moet zo’n vijf jaar op de wachtlijst staan, maar dat betekent niet dat mensen ook vijf jaar hebben. Ik merk het ook bij de gebouwen die nu gebouwd worden rondom het station: waarbij ik mezelf de vraag stel ; Hoe duur worden die woningen? Wordt het wel betaalbaar voor mensen? Toch ook nog een ander onderwerp, wat nu ook actueel is, zijn de deelscooters en -fietsen. Het is een groot probleem in Breda: mensen parkeren ze midden op straat of in de bosjes. Er zijn geen aangewezen plekken voor en dat zorgt wel voor rommelige situaties in de stad en dit geeft veel ontevredenheid onder de Bredanaren.
Wat hoop je voor onze stad?
Allereerst natuurlijk dat de ChristenUnie in de gemeenteraad mag komen in 2022! Maar wat ik zo mooi aan Breda vind is dat we ook een bepaalde charme hebben en in stand hebben kunnen houden. Dat de focus niet teveel ligt op nieuwbouw (zo hoog mogelijk bouwen), vernieuwing en technologie, maar ook vooral op renovatie en behoud. Breda staat bekend om de warme en fijne binnenstad, die heel welkom voelt. Wanneer ik reis met de trein en dan Breda kom binnenrijden en ik zie de Grote Kerk in al haar glorie prominent over alle andere gebouwen uitsteken, dan geeft mij dat meteen een thuisgevoel. Waarbij er evenementen zoals Jazz Festival, Dancetour, 538 Koningsdag, Palm Parkies en Breda Barst de straten mogen vullen met vreugde en samenkomst. En wanneer NAC Breda wint het voelt alsof we een kampioenswedstrijd hebben gewonnen. Ik hoop dat we dat kunnen behouden voor Breda, dat warme thuisgevoel. Hier in ons mooi Breda.
Reacties op 'Interview met nieuw lid werkgroep Breda'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.