Opinie | 538 Oranjedag: een verrassing?

CU Breda logo.pngvrijdag 23 april 2021 15:08

Een bijzondere week. Het bericht over een testevenement in Breda, een petitie, een extra raadsvergadering, de opbouw en afbraak van het evenement op het Chasséveld. Het lijkt een verspilling van tijd, geld en aandacht. Had dit niet doordachter gekund? Ik ben eigenlijk wat verbaasd over deze gebeurtenis. Het roept bij mij vragen op over de mate waarin de overheid (bijv. ambtenaren, raadsleden, burgemeesters) in contact staat met ‘het volk’. Het verrast mij om te vernemen dat de tegenreacties als een verrassing komen (1). Staan de invloedrijke politici nog wel voldoende in verbinding met de mensen die ze vertegenwoordigen, de doelgroepen die ze proberen te beschermen en waarvan ze de lasten willen verlichten? 

 

De situatie doet zich voor terwijl horeca-eigenaren en ondernemers reeds een jaar vragen om vertrouwen: vertrouw erop dat wij verantwoordelijk open kunnen (2). Het wordt ze geweigerd als kinderen die het vertrouwen van hun ouders niet gewonnen krijgen. Dan valt deze aankondiging plotseling op ons bord als stad (3). Over twee (!) weken komt er een evenement waar 10.000 mensen welkom zijn. Je zou gemakkelijk overwonnen kunnen worden door een gevoel van onmacht en slachtofferschap: “Ik kan er niets tegen doen, want het is al besloten”. Gelukkig toont Breda zich krachtig en benut het een gereedschap waarmee je als inwoner invloed kunt uitoefenen op de lokale politiek: een petitie (4). Het resultaat is dat de burgemeester de vergunning voor het evenement niet heeft verleend. 

 

Hoe waren de betrokkenen eigenlijk van plan om 10.000 bezoekers op 1.5 meter in onze stad te verwelkomen en uit te zwaaien? Als iemand een beetje bekend is met de evenementen in onze stad, dan weet je hoe het eraan toe kan gaan. Ik weet nog dat ik een keer in de bus zat na afloop van Dancetour. Er werd gebonsd op de bussen, mensen op de weg — dat soort taferelen. Wie wel eens de nachtbus heeft genomen na een avondje stappen in Breda heeft meer gevoel bij wat ik nu beschrijf. Is het dan realistisch om te verwachten dat het nu ordelijk zou verlopen? In acht genomen dat we al een jaar ‘droog’ staan: geen feestjes, geen drankjes, geen spontane ontmoetingen. Opmerkelijk in dit voorval vond ik ook dat de politiebonden opriepen tot staking tijdens de 538 Oranjedag (5). Is dat niet dezelfde politie als waar burgemeesters mee samenwerken? 

 

Begrijp me niet verkeerd, dit is absoluut géén uithaal naar de burgemeester. Ik ben blij dat meneer Depla de komende periode weer onze burgemeester mag zijn (6, 7). Ik heb tevens veel respect voor de manier waarop hij de mensen die het niet eens waren met zijn besluit te woord heeft gestaan. De situatie, heel de pandemie, is tricky. 

 

Alles bij elkaar genomen ben ik best trots op Breda. Het is bemoedigend om te zien dat een petitie werkt. Het voorval bewijst ook dat wanneer we het écht onredelijk vinden worden, we gezamenlijk opstaan en daarover in het openbaar met elkaar in gesprek gaan. Voor mij is dit democratie aan het werk en voor deze vrijheid ben ik heel dankbaar. 

 

Ik hoop dat we deze open communicatie doorzetten, met elkaar in gesprek blijven en samen tot doordachte beslissingen komen. Want “alles wat jullie in het duister zeggen, zal in het licht worden gehoord” (Lucas 12:3) en “plannen mislukken door te weinig overleg, maar ze slagen door veel goede raad.” (Spreuken 15:22). 

 

- Shima Kia 

 

Referenties: 

1.https://www.bndestem.nl/breda/geen-vergunning-voor-538-oranjedag-in-breda-omstreden-testevenement-van-de-baan~a847a675/

2. https://www.bndestem.nl/breda/bredase-horeca-maakt-zich-op-voor-protestactie-met-illegale-terrassen~a487e8d7/

3. https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3375468/wie-nam-initiatief-omstreden-538-feest-burgemeester-al-weken-op-de-hoogte 

4. https://petities.nl/petitions/met-538-de-zorg-geminacht?locale=nl 

5. https://www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/335029/politiebonden-roepen-op-tot-staking-tijdens-538-oranjedag

6. https://www.facebook.com/paul.depla/posts/1698940150290823

7. https://www.bndestem.nl/breda/paul-depla-blijft-burgemeester-breda-ik-ga-weer-zes-jaar-mijn-stinkende-best-doen~acf76014/





« Terug

Reacties op 'Opinie | 538 Oranjedag: een verrassing?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.