Interview Leo van Loon!
Vier vragen aan… Leo van Loon!
Ik ben geboren en getogen in Bavel. Ik woon nog in Bavel en dat zal zo blijven. Ze krijgen mij er niet uit. Na de middelbare school ben ik gaan werken op een kantoor als administratief medewerker op verschillende afdelingen. Dat heb ik 12,5 jaar volgehouden. Ik had ook een rol als opleidingscoördinator. Ik moest ervoor zorgen dat de mensen bijgeschoold werden en genoeg lessen kregen. Ik merkte dat mensen afhaakten door privé omstandigheden. Daar mocht ik vanuit mijn functie niets mee doen, terwijl ik goed contact had met die mensen en de verhalen kende. Vandaar dat ik na 12,5 de overstap maakte naar maatschappelijk werker. Dat doe ik nog steeds en daarnaast ben ik actief op uiteenlopende gebieden. De rode draad is steeds: opkomen voor de ander.
1. Welk thema houdt jou het meest bezig?
Het sociaal domein. De mensen die buiten de boot vallen. De mensen die arm zijn en niet weten hoe ze iets kunnen vinden. Dat zijn bijvoorbeeld statushouders die de taal niet beheersen of volwassen autochtonen die niet kunnen lezen en zich ervoor schamen, mensen met verslavingen, psychiatrische problemen of daklozen. Wanneer ik in de krant een grote advertentie van de gemeente Breda zie over waar er geld te halen is voor kinderen, dan denk ik: die mensen die bereikt moeten worden, hebben of lezen geen kranten. Ga de boer op, ga naar die mensen toe en vertel het ze. Die mensen mogen hopen dat iemand het heeft gelezen en ze erop wijst, maar daarna hebben ze ook hulp nodig met de aanvraag. Vaak schamen ze zich voor hun armoede, ook niet wetend hoe de maatschappij in elkaar zit en wat er in de aanbieding is. Tegelijkertijd krijgt de gemeente ook te weinig geld voor het sociaal domein. De jeugdhulpverlening is in de soep gegaan, wat ze nu wel weer willen herstellen. Ze wilden het goedkoper maken, maar nu ben je duurder uit. Op sociaal domein moet je echt goed nadenken en niet zomaar iets uitproberen. Je raakt het leven van de ander.
2.. Wat valt je op aan Breda?
Het is een enthousiaste gemeente waar veel gebeurt, veel activiteiten zijn en de binnenstad ook wel heel gezellig is. Dat is het mooie aan Breda. Politiek gezien vind ik dat het college en de gemeenteraad soms te ver van de bewoner af staan. Dat ze gewoon niet doorhebben wat er leeft en gebeurt. Er zijn zoveel mensen die geld nodig hebben. Er zou veel gedaan kunnen worden. Dan lees je dat mensen gekort worden op de bijstand, iets teveel geld krijgen of de regels heel strak worden gehanteerd. Dan zie ik dat de menselijke maat eigenlijk gemist wordt. Bij elke regel heb je een marge. Gebruik die ook.
3. Wat hoop je voor onze stad?
Ik hoop dat Breda de sociaalste stad van Nederland wordt. Waar iedereen gezien wordt en aandacht aan gegeven wordt.
4. Waarom vind jij dat onze stad Breda een partij als de ChristenUnie kan gebruiken?
Ik denk dat het heel goed is als in de raad ook een christelijk geluid terugkomt en dan ook vanuit de waarden en normen die we vanuit de Bijbel meekrijgen. En eigenlijk hebben heel veel mensen in de raad onbewust deze waarden, of een gedeelte van de waarden, maar het mag wel versterkt worden waar de oorsprong ligt van die waarden en normen. Vanuit wat er al meer dan 2000 jaar verteld wordt.
Reacties op 'Interview Leo van Loon!'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.